Friday, 11 May 2012

KATIL OH KATIL

Sms seorang sahabat..... "zila jaga kesihatan, semangat betul ko uruskan katil-katil itu...." terima kasih sahabat yang bersms. Begitu juga sahabat-sahabat yang singgah menitip comment di FB. Terharu dengan keprihatinan sahabat-sahabat. Namun diri ini cukup cemburu dan kagum juga dengan semangat insan-insan yang tabah menjaga 'mama' dan 'abah' orang lain. Bila melihat mereka, diri merasakan usaha yang diri ini telah lakukan masih belum bergerak..... sedikit sangat..... sangat kecil..... Cemburu, saban hari mereka gembira mengutip saham yang melambung-lambung tinggi di sana. Indah sungguh, sungguh indah ganjaran untuk insan yang ikhlas membuat amal kebajikan.

Diri sentiasa bertanya dan mencari. Hidayah perlu diraih.... jangan tunggu ia datang walaupun jiwa yakin ALLAH itu MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG...... hidayah perlu diteroka.... hidayah dicari, bagaimana mencari hidayah, mulakan dari titik 'mengenali diri'

Berbalik kisah katil..... yer sahabatku yang berSMS..... katil itu sangat besar maknanya buat diri ini. Rugi tau... mengetahui ilmu tentang ERGONOMICS tetapi tidak mahu aplikasikan tentangnya. ERGO system ni mmg dah sgt terkenal di barat. Mudah cerita, ergo ni ialah faktor manusia yang di mana manusia itu punya limitasi. Rumah mama dan abah itu ada 54 orang penghuni, 11 pekerja. Jom main matematik sikit, 54/11 = 4.9 atau senang cakap satu pekerja 5 orang perlu dijaga. Ermmmm, now, masuk pula ilmu parenting; susah tak nak jaga 'beberapa' org anak? terkadang diri menyungut2 juga kan....... dan pernah tak dengar, ibu boleh jaga ramai anak, tetapi ramai anak belum tentu boleh jaga ibu yang seorang.... haa.... tuhlaa mama dan abah di rumah al-ikhlas ini...... Takpe laa, lapang dada, jangan ditanya mana waris mereka.... semuanya takdir ALLAH. Lihat yang positive dalam negative. Bukankah ALLAH sentiasa MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG? haa, ni laa cara ALLAH tunjukkan kasih sayangNYA. ALLAH nak berikan kita ini semua peluang untuk berbuat kebaikan. Kalau anak-anak mereka semua baik dan menjaga orang tua mereka, tak dapatlah kita peluang berbakti pada mama dan abah ini...... wink! wink! THANK YOU ALLAH

Katil ini amat bermakna pada penghuni dan pekerja. Buat penghuni, ini dapat menjamin keselesaan mereka yang dimamah usia. Tulang-temulang mulai mereput, tidak boleh banyak pergerakan seperti gaya orang muda. Usia dihabiskan di atas katil, solat, makan dan segalanya.... macam bayi comel kan mama dan abah ni. Di mana, ketika kita kecil.... mama dan abah pasti akan pastikan tilam kita selesa.... dijahit cadar mengikut tema yang ceria.... tulus kasih ibu dan ayah..... Jadi tak salahlah kan kalau nak berhabisan beribu ringgit buat katil mama dan abah pula kan...... dan tidaklah diri ini mampu utk belikan katil sebiji utk mama dan abah seperti mereka usaha berikan yang terbaik pada anak-anak..... Namun, ISLAM ada jalan terbaik iaitu PERPADUAN a.k.a UKHWAH...... teringat lagu maal hijrah....

Islam itu perjuangan
Islam itu pengorbanan
Islam itu persaudaraan
Islam membentuk perpaduan....

Suka 4P itu; PERJUANGAN, PENGORBANAN, PERSAUDARAAN, PERPADUAN.....

Laa hai, maknanya, mereka juga ialah mama dan abah diri ini juga laa..... atas dasar itulah jalan terbaiknya bergabung kekuatan masing-masing. Bukan hunus dan lawan pedang..... kekuatan KEIKHLASAN..... jom balik ke ILMU HISAB lagi sekali.....

Kos katil lengkap bertilam = RM 2600 bandingkan dgn kos asal (RM 2650 katil shj, RM 300 tilam) thank you sahabat yg uruskan dgn LIFELINE. manalah diri ini tahu menahu bab barang-barang hospital ni. Diri ini cikgu sekolah aka kaunselor sekolah jer...... Tapi Allah temukan sahabat-sahabat yang membantu... SEMUANYA DARI ALLAH.... Syukur

Katil diperlukan lagi = 38 buah......

Cuba ajak anak-anak darab bentuk lazim (nak cepat, tekan otak jepun) = 38 x RM 2600
Haaa.... diri ini pun terkejut = RM 98,800. Terus terlintas, padanlaa hospital swasta ini mahal chargenya.... hehehehe. nak yang selesa kena bayar lebih, sebab katil dia mahal.

ok, now.... katakanlah semua org sudi laa dgn IKHLAS sumbangkan RM 20.00 (kira sama nilai jika makan lunch pack atau dinner box McD sekeluarga) so RM98,800/20 = 4940 orang

Now, diri tgk pula follower likes di TP = 3739 orang

Cuba cari berapa lagi kurang = 4940 - 3739 = 1201 orang

tapi tak kisahlah yang kurang tu.... BERDOALAH......

Itulah..... andai semua 4940 orang yg IKHLAS itu benar-benar wujud..... pasti segala nilai yg dilihat mustahil itu akan TERCAPAI. Diri ini percaya ALLAH YANG MAHA BERKUASA.....

Ini adalah sekadar catatan yang tulus ikhlas dari diri ini.....

Hampir lupa sebelum tutup catatan di dalam blog yang telah berhabuk ini...... katil ini pada pekerja, juga bermakna.... tentu mereka dapat kurangkan sakit2 badan mengendalikan mama dan abah.  itupun namanya ERGONOMICS..... jadi bila mereka gembira menjaga mama dan abah, mereka boleh raih lebih banyak pahala.... biar syaitan menangis..... padan muka syaitan. Dan bila mereka gembira.... mama dan abah gembira..... ianya adalah bahagian kebaikan buat kita juga.... kerana tanggungjawab kita juga utk pastikan saudara seISLAM kita gembira. Dan bila kita memudahkan orang lain, INSHAALLAH, ALLAH akan mudahkan segala urusan kita..... dengan syarat IKHLAS BERBAKTI HANYA KERANA ALLAH.......
itulah bahagian paling sukar.... HATI-HATI MENJAGA HATI yang mudah diracuni si LAKNAT SYAITAN DURJANA.........

2 comments:


  1. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

    شركة المثالية للتنظيف
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام
    شركة المثالية للتنظيف بالخبر

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...